Com amagar la IP del meu mòbil en navegar per internet

amagar ip

Després dels diferents escàndols d'espionatge revelats per Edward Snowden i Wikileaks, sumats als escàndols de les filtracions de Facebook, ara Meta, amb Cambryde Analytics, molts són els usuaris que han començat a prendre's la privadesa de debò, tan seriosament que molts es plantegen tancar totes les xarxes socials.

Per mantenir la nostra privadesa en un lloc segur en l'època en què vivim, no cal aïllar-se del món, sinó tenir dos dits de front i pensar quin tipus d'informació compartim i com la compartim. Si volem anar un pas més enllà, també podem començar amagant la nostra IP quan naveguem per internet.

Què és la IP

Abans de res, hem de saber exactament què és la IP com funciona. La IP és la matrícula o identificatiu que utilitzem per navegar per internet, un identificatiu que és únic i que ningú més no pot estar utilitzant alhora i que està format per quatre números separats per punts.

La IP que utilitzem per navegar, depenent del nostre proveïdor d'internet, pot ser dinàmica o estàtica, és a dir, que pot canviar cadascú que ens connectem a internet o ser sempre la mateixa.

Per connectar-nos a internet, el nostre dispositiu es connecta al nostre proveïdor d'internet (valgui la redundància) i aquest ens assignarà una IP per navegar, una IP que quedarà registrada al nostre compte, igual que tot el trànsit que fem.

És a dir, que el nostre proveïdor d'internet sap en tot moment, quines pàgines web visitem, que descarreguem, quines plataformes de streaming ens connectem… ho saben tot.

Això sí, no poden tenir accés a la informació que enviem o rebem sempre que visitem pàgines que utilitzen el protocol https, protocol que xifra tot el contingut que enviem i rebem dun servidor.

Què es pot saber amb la IP

Sempre que naveguem per internet, deixem un rastre en forma IP, un rastre que només les autoritats poden seguir sol·licitant als proveïdors d'internet a qui pertany i tot el registre de navegació associat.

Aquesta IP també ens permet localitzar el país i regió on es troba. Aquest mètode el fan servir moltes plataformes de vídeo en streaming per bloquejar contingut a certs països.

A més, també s'utilitza habitualment per governs totalitaris, vegeu la Xina, per impedir que els seus ciutadans puguin accedir a contingut vulnerable per a la sensibilitat de la població disponible fora del país en bloquejar totes les IPs del país a través d'un tallafocs.

No confondre amb la manera incògnita

mode incògonit navegador

Pràcticament tots els navegadors inclouen una manera incògnita, una manera destinada a no deixar rastre al navegador de les pàgines web que visitem, no guarda un historial de totes les pàgines que visitem. Res més.

El nostre proveïdor d'internet seguirà registrant tota la nostra activitat a través de la connexió a internet que ens ofereix, de manera que si vols amagar la teva IP, utilitzant el mode incògnit no té aquesta funció.

Com amagar la IP en navegar

Ja sigui des d'un dispositiu mòbil, tablet o ordinador, hi ha 3 mètodes per ocultar la nostra IP quan naveguem per internet: utilitzar una VPN, utilitzar la xarxa Tor o utilitzar un servidor intermediari.

Amagar la IP amb una VPN

vpn

Utilitzar una VPN és el mètode més segur i ràpid per amagar la IP quan naveguem per internet.

Segur, perquè xifra tot el trànsit que realitzem des de qualsevol aplicació a més del navegador entre el dispositiu i els servidors de la companyia que ens ofereix aquest servei, per tant, el nostre proveïdor d'internet mai no podrà saber perquè utilitzem la connexió a internet.

Ràpid, perquè tan sols hem de prémer un botó per navegar a través d'una VPN i xifrar tot el contingut de la nostra navegació per Internet.

Quan ens connectem a una plataforma VPN, aquesta reemplaçarà la nostra IP real per algun dels servidors que té repartits per tot el món, servidors que no emmagatzemen cap registre, de manera que les autoritats no tindran cap dada per recopilar.

Les VPNs tenen repartides servidors per tot el món, cosa que ens permet saltar-nos les limitacions geogràfiques d'algunes plataformes de vídeo o de països com la Xina, encara que aquest tipus de plataformes està prohibit per al gran públic i únicament està disponible per a un nombre molt reduït d'empreses.

Les VPN que realment no emmagatzemen un registre de la nostra activitat per internet, són totes de pagament, i utilitzen unitats demmagatzematge RAM. De manera que quan el client es desconnecta, el contingut emmagatzemat s'esborra automàticament en un instant sense deixar rastre.

Això no passa amb les VPN gratuïtes. Aquestes VPNs no són ONG, per la qual cosa necessiten una font dingressos per poder seguir mantenint els servidors. La font d'ingressos l'obtenen generant registres de navegació que fan els usuaris, registre que venen a empreses de publicitat principalment.

Amagar la IP amb la xarxa Tor

Tor

La xarxa Tor, coneguda per ser l'única via per poder accedir a la Dark Web, funciona de manera similar a les VPNs, ja que quan ens connectem, reemplaça la nostra IP per una altra dels seus servidors.

Amb aquesta IP, no només podem navegar per internet de forma totalment anònima, sinó que, a més, també podem accedir tant a la Dark Web com a qualsevol altra web.

Això sí, la velocitat de connexió deixa molt a desitjar, però és clar, si tenim en compte que la seva principal finalitat és accedir a la Dark Web, la velocitat no és un aspecte molt a tenir en compte.

La Dark Web no només s'utilitza per comerciar amb productes i/o serveis il·legals, sinó que, a més, també s'utilitza habitualment per dissidents polítics que volen evitar que les autoritats del seu país puguin localitzar-lo.

Per navegar per la xarxa Tor, només cal descarregar el navegador al nostre dispositiu. L'ús de Tor és completament gratuït i es manté gràcies a les donacions dels usuaris.

El navegador Tor està disponible per Windows, macOS, Linux i Android, però no per a iOS. Si tens un iPhone o iPad utilitzar el navegador Tor no és una solució que puguis fer servir.

Tor Browser
Tor Browser
Desenvolupador: El projecte Tor
preu: Gratuït

Amagar la IP amb un proxy

Utilitzar un servidor intermediari no és sinònim d'ocultar la nostra IP quan naveguem per internet. Un servidor intermediari s'encarrega de gestionar les connexions a internet d'un grup d'equips i s'encarrega d'enviar les sol·licituds i rebre les respostes dels servidors.

A internet tenim diverses pàgines web que ens permeten utilitzar servidors proxy anònims de forma gratuïta, proxys que oculten la nostra IP quan estem navegant per internet, però, no xifren la informació com si fan els serveis VPN.


Deixa el teu comentari

La seva adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats amb *

*

*

  1. Responsable de les dades: Actualitat Bloc
  2. Finalitat de les dades: Controlar l'SPAM, gestió de comentaris.
  3. Legitimació: El teu consentiment
  4. Comunicació de les dades: No es comunicaran les dades a tercers excepte per obligació legal.
  5. Emmagatzematge de les dades: Base de dades allotjada en Occentus Networks (UE)
  6. Drets: En qualsevol moment pots limitar, recuperar i esborrar la teva informació.