101 XS 2

Tingueu en compte 6

La signatura francesa Archos ha renovat recentment la seva tauleta híbrida de 10 polzades, llançant al mercat un producte més potent, econòmic i amb algunes prestacions extra. Encara que destaqui principalment pels esmentats aspectes, també compta amb un teclat nadiu que fa les vegades de coberta per protegir l'equip, i ens serà útil en tasques productives. Aquí teniu la nostra prova a fons de la Arxos 101 XS 2.

Archos és una companyia francesa coneguda pels seus dispositius de preu econòmic e interessants prestacions. Certament, no arriba a l'alçada d'una gamma alta quant a l'acabat dels seus productes o les especificacions tècniques, però centra la potència en aquells apartats que considera indispensables i així tira endavant equips atractius per a determinats perfils dusuari. La nova Archos 101 XS 2 participa d'aquesta filosofia marcant el terreny en àmbits com el rendiment, productivitat o algunes funcions multimèdia.

Disseny i aspecte exterior

Estèticament, aquesta tauleta ens recorda força a la seva generació prèvia, però també a la Galaxy Note 10.1 del passat 2012. Compta amb un frontal que integra dos altaveus força grans als costats, en una prolongació dels marcs laterals.

Arxos 101 XS 2 anàlisi tabletzona

A la part posterior, però, presenta trets característics propis. El material predominant és el plàstic, però en dos aliatges i colors. Hi ha una primera zona blanca, exterior, i una altra de aspecte metàl·lic, interior. De fet, aquesta zona de color gris està imantada i al tacte resulta més freda que la resta del dispositiu, per la qual cosa no ens estranyaria que contingués una mica de metall.

Arxos 101 XS 2 logo

La llàstima és que ni els materials ni l'acabat no donen gaire sensació de qualitat, però una construcció diferent també encarimenteria preu final.

Archos 101 XS 2 teclat

D'altra banda, el teclat és un accessori interessant, si bé es tracta d'una peça força bàsica (ni tan sols integra trackpad) i el sistema per acoblar-se a la tauleta és una mica rudimentari (i no gaire segur). Tot i això, tornem a l'argument inicial, és un equip econòmic i el teclat ens farà la vida més fàcil a l'hora de introduir text, de manera que, benvingut sigui.

Arxos 101 XS 2 hibrida

Els usuaris més exigents notaran, això sí, que les tecles hi són una mica properes entre si i que no hi ha gaire espai entre la darrera fila daquestes i la pantalla. De qualsevol manera, també els hem vist pitjors i poder compaginar allò tàctil amb allò físic és un detall que agrada.

Archos 101 XS 2 teclat i tablet

Dimensions

Les dimensions de l'equip són de 27,3 cm x 16,9 cm x 10.1 mm i pesa 636 grams. Està una mica per sobre de la mitjana en aquest aspecte per ser una tauleta amb Android, però res massa alarmant. De fet, per exemple, la Surface 2 amb Windows RT és una mica més pesada.

Arxos 101 XS 2 gruix

El teclat, per la seva banda, té un gruix de 5 mm i pesa 200 grams.

Controls i components externs

A la zona frontal, com diem, l'equip té dos altaveus als costats i una càmera a la part superior. A la part de baix, hi ha una inscripció amb el nom del dispositiu.

Arxos 101 XS 2 frontal

Al perfil inferior tenim el No obstant això, per acoblar el teclat.

Arxos 101 XS 2 dock

Al perfil dret trobem els diferents ports de l´equip: Micro USB, micro SD, mini HDMI i la connexió per als auriculars.

Arxos 101 XS 2 ports

Al perfil superior hi ha els botons físics per controlar el so i apagar, encendre i bloquejar el sistema.

Archos 101 XS 2 botons

A la part del darrere tenim la càmera principal de la tauleta, un petit botó de reset i el logo d'Archos en línies blanques molt fines que es fonen amb el color platejat de la carcassa.

Archos 101 XS 2 càmera

Pantalla i multimèdia

L'Archos 101 XS 2, ofereix una resolució HD (1280 x 800 píxels) en 10,1 polzades, cosa que dóna una taxa de 150 pàg, aproximadament. Els angles de visió de l'equip són força bons, però el punt més feble el trobem a els reflexos que es generen al vidre. En aquest sentit, cal una configuració amb el brillantor elevada per visualitzar la pantalla de manera confortable.

Arxos 101 XS 2 píxels

Quant al so, diguem que tampoc és el seu punt fort. En assolir cert volum, l'àudio comença a distorsionar-se i, fins i tot en els nivells més baixos, no ens arriba a semblar del tot net. L'equip compta amb una àmplia zona exclusivament reservada per als altaveus, per la qual cosa potser podríem esperar una mica més aquest apartat.

Archos 101 XS 2 altaveu

La part positiva la trobem al port mini hdmi, a partir d'aquí podem connectar la tauleta a una televisió i gaudir d'un gran qualitat de vídeo.

Sistema operatiu i Interfície

Aquesta nova tauleta d'Archos arriba amb Android 4.2.2 preinstal·lat, doncs, podrem manejar algunes característiques que va introduir aquella versió del SO, com els reproductors a la pantalla de desbloqueig.

D'altra banda, la interfície és la de una estoc Android, i l'única personalització a càrrec d'Archos la trobem als fons de pantalla disponibles i una sèrie d'aplicacions triades amb molt bon criteri, La veritat.

Arxos 101 XS 2 interfície

A nosaltres, la versió senzilla d'Android ens encanta, i creiem fermament que és millor deixar les coses com estan si no s'integra una cosa que millori allò que ja existeix. Pel que fa a això, les capes de programari d'alguns fabricants ens semblen força innecessàries, i el fet que a Archos s'hagin abstingut de fer experiments rars, ho considerem alguna cosa positiva.

Arxos 101 XS 2 OfficeSuite

Dins el pack d'aplicacions que la tauleta porta instal·lades per defecte, n'hi ha algunes que són especialment oportunes, com OfficeSuite Pro 6, per aprofitar els avantatges del teclat físic, reproductors de música i vídeo propis, News Republic i Zinio, per llegir notícies i Ocells enfadats o Món de Goo per als més jocs.

Rendiment

El rendiment és un dels punts més destacables de lequip. Munta un processador Escorça A9 de quatre nuclis a 1,6 GHz i una GPU Mali 400 MP4, acompanyats per 2GB de memòria RAM. Tot i no assolir el rendiment dels equips més potents del mercat, aquesta màquina és capaç de moure qualsevol joc disponible per a tablets Android amb total suficiència.

Com podeu veure, a AnTuTu, la nostra unitat de prova ha aconseguit gairebé 20.000 punts, és a dir, que queda al rànquing per sobre de dispositius com el Nexus 10 o el Nexus 7 de 2013, aconseguint més o menys al nivell dels equips amb snapdragon s4 pro.

Arxos 101 XS 2 AnTuTu

En quadrant arriba a 4.800 punts, cosa que tampoc suposa un mal registre.

Arxos 101 XS 2 Quadrant

De qualsevol manera, les sensacions a l'hora de manejar els Archos 101 XS 2 són bones. Alguna vegada hem notat un petit lag, però no suposa un problema fora del comú. El control és generalment àgil i suau.

Capacitat d'emmagatzematge

La tablet té una capacitat inicial de 16GB, que es queden a uns 14GB per a ús real. Això sí, un altre dels avantatges de l'equip el trobem a la ranura per a targetes Micro SD i és que l'Archos 101 XS 2 suporta fins 64GB demmagatzematge extern. Així doncs, mai trobarem a faltar una mica d'espai dins del dispositiu.

Archos 101 XS 2 emmagatzematge

Conectivitat

Aquest equip es connecta a Internet amb un WiFi de doble banda força ràpid. Altres tauletes (fins i tot més cares) ens donen cert tipus de problemes quan tractem, per exemple, de reproduir un vídeo en streaming mentre descarreguem un joc. No obstant això, l'Archos 101 XS 2 aconsegueix realitzar ambdues tasques alhora de manera eficient.

Com ja us expliquem anteriorment, disposem de ports USB 2.0 (compatible amb OTG) i Mini HDMI.

En l'apartat de connexions sense fil, la tablet està ben servida amb Bluetooth, GPS, WiFi direct i Wireless Display.

Autonomia

Pel que fa a l'autonomia de la tauleta, Archos no ha facilitat dades oficials de capacitat de càrrega o temps de durada. Tot i així, sembla que la seva autonomia és força prolongada. Segons els nostres càlculs, podem dir que ofereix al voltant de 8 o 9 hores d'ús constant dividides en tasques diferents.

Archos 101 XS 2 gruix amb teclat

D'altra banda, el teclat no ens ofereix autonomia extra, però sí que compta amb un port USB propi per poder carregar l'equip mentre escrivim, o simplement deixar-lo connectat i utilitzar-lo com una base dock.

Cambres

Aquesta tauleta d'Archos porta dues càmeres, frontal i posterior, de 2 Mpx cadascuna.

Archos 101 XS 2 captura app càmera

L'aplicació per capturar imatges és idèntica a la del estoc Android, i encara que no inclogui la funció PhotoSphere, si podem prendre fotos panoràmiques.

Archos 101 XS 2 foto càmera

Això sí, és sensor de la càmera, com podeu comprovar, no és massa bo i acusa enormement la manca de llum. Tampoc porta flaix.

Preu i valoració final

En definitiva, estem davant d'una tablet econòmica que ofereix bones prestacions a l'hora de treballar, gràcies al teclat nadiu. No és cap portent tecnològic però compleix a totes les àrees, i en cap no es pot dir que sigui realment inservible, encara que els seus punts menys lloables resideixin, potser, en el so i en les brillantors que es generen a la pantalla.

Arxos 101 XS 2 quotidià

Com a aspectes més destacats, podem assenyalar una potència força sorprenent, i una versió Android neta de personalitzacions amb unes quantes aplicacions, sobretot els Jocs i el OfficeSuite Pro, a les quals es pot treure bon partit.

La Arxos 101 XS 2 costa uns 269 euros, és a dir, 100 euros més barata que la generació anterior. Es tracta, sens dubte, d'una alternativa a la Galaxy Tab 10.1 oa l'Asus MemoPad 10 Smart digna de tenir en consideració, que agradarà als que busquin un equip híbrid i disposeu d'un pressupost ajustat.