ZenPad S 8.0

Valoració: 8,5 de 10

valoració agost

Asus va presentar la seva ZenPad S 8.0 durant el passat Computex a Taipei, esdeveniment en què la companyia Taiwanesa desplega cada curs una part important de la seva artilleria. Des de llavors, aquesta tauleta ha esdevingut l'estrella del catàleg de la firma; no només pel nivell dels seus ESPECIFICACIONS sobre el paper, sinó per tractar-se una aposta comercial realment potent a la qual se li uneixen alguns accessoris de gran nivell, com el Z Stylus o la varietat de fundes i carcasses amb què donar-li un toc personal al conjunt. 

A més de la seva consolidada posició de primera línia al mercat del PC, Asus va ser dels primers fabricants que va apostar decididament pel segment de les tauletes, fent-se un important buit a principis de la present dècada amb els diferents models de la gamma transformador. De fet, fins que Google i Samsung van entrar a la contesa amb una mica més de determinació (any 2012), aquest fabricant amb seu a Taiwan va ser l'única marca Android capaç d'aguantar el pols a l'iPad en qüestió de qualitat tècnica y prestacions.

Tablet Asus ZenPad S review

Durant uns quants anys, l'estratègia d'Asus ha estat tractar de facturar dispositius innovadors y sorprenents, caient (hem d'admetre) en el rocambolesc algunes vegades. FonePad i PadFone, per exemple, van ser productes difícils d'entendre per a la majoria dels usuaris, mentre que les Transformer van anar passant progressivament a un segon pla i van començar a cobrar rellevància les Bloc de notes.

Tablet Asus ZenPad S posterior

sense perdre personalitat, encara que canviant per complet el registre i la filosofia dels seus productes, Asus comença a desenvolupar la marca Zen. Es tracta, majoritàriament, d'equips de tall més estàndard, sí, però amb una sèrie de trets distintius, articulats sobre la base de la seva interfície pròpia, ZenUI. Pel que fa a les tauletes, aquesta Asus ZenPad S 8.0 és sens dubte la joia de la corona. Un equip que, encara que en format compacte, presenta una tecnologia a l'alçada de les millors Androides del mercat. 

Disseny

És una de les apostes fortes d'Asus en aquest model, malgrat que entre els materials que s'han triat per a la seva confecció predomini el plàstic (enrere queda el metall de les millors Transformer) en dues textures diferents, cuir y llis amb línies transversals. El disseny de la ZenPad S 8 és elegant amb una silueta molt fina i, sobretot, distintiva. No intenta imitar ningú, sinó que escull les seves pròpies línies.

Tablet Asus ZenPad S carcassa

Al costat de la unitat de prova, hem pogut provar una funda Tricover, tipus smart, que s'encaixa a la part posterior del dispositiu i cobreix a la perfecció la zona de la pantalla. Com qualsevol dels accessoris d'aquest estil, la part posterior serveix com suport per sostenir la ZenPad S 8.0 sobre una taula o qualsevol altra superfície amb diferents inclinacions, depenent de la tasca que realitzarem. El disseny és senzill i s'adapta molt bé al cos de la tauleta, gairebé sense augmentar el seu gruix

La ZenPad S es pot trobar en dos colors: blanc y negre.

Dimensions

Aquest dispositiu presenta unes mesures de 20,3 cm x 13,4 cm x 6,6 mil·límetres. El seu volum en general està ben compensat, tot i no assolir els registres en aquest apartat del seu rival més directe, la Galaxy Tab S2 8.0 (19,8 cm x 13,4 cm x 5,6 mm). Tot i així, estem parlant d'una execució de primer nivell. El pes arriba als 298 grams.

Tablet Asus ZenPad S logo Asus

La tauleta cap perfectament en una mà i fins i tot amb una mà gran com la meva es pot subjectar i operar al mateix temps a la major part de la pantalla. És un aparell lleuger y còmode, encara que potser no sigui el més ergonòmic que hem provat darrerament. 

Ports i elements externs

Un dels aspectes més cridaners (i positius) és el fet que els altaveus s'ubiquin a la part frontal de l'equip. Els fabricants acostumen a situar-los a la posterior o al perfil inferior, però la majoria d'equips que aposten pel frontal solen tenir un plus al seu àudio. A més, a la zona davantera veiem el logo d'Asus i la càmera secundària, tot això envoltat per un marc fi d'aspecte metàl·lic.

Tablet Asus ZenPad S bisell

Al perfil inferior trobem un micròfon i un port USB reversible (Type-C).

Tablet Asus ZenPad S USB reversible

Al llarg del perfil dret es troben els botons físics per encendre l'equip i controlar-ne el volum.

Tablet Asus ZenPad S botons

Al perfil esquerre hi ha la ranura per microSD.

Tablet Asus ZenPad S micro SD

Al perfil superior hi ha un port Jack per connectar els auriculars.

Tablet Asus ZenPad S càmera

La zona del darrere, com dèiem abans, és la més particular; amb una capa principal, que bé podria passar per una solapa, i una altra imitant el cuir. De fet, encara que la posició natural de l'equip sigui la de manera retrat, al posterior veiem un gir cap a allò apaïsat, amb una càmera a la part de dalt a la dreta i les paraula Asus ocupant el centre de la coberta.

Pantalla i multimèdia

La pantalla és una IPS LCD de 8 Polzades (format 4:3), amb ràtio del 74% respecte al total de la superfície. La seva resolució és idèntica a la de l'iPad Air 2 o la Galaxy Tab S2, és a dir, 2048 x 1536 píxels, aconseguint una densitat de 320 pàg. Hem d'afegir també que la ZenPad S 8.0 compta amb una capa de digitalització que li fa ser compatible amb el Z Stylus.

Tablet Asus ZenPad S píxels

Asus implementa un sistema anomenat Visual Master per al dispositiu. Segons explica la pròpia companyia, aquest sistema consisteix en la unió de diferents tecnologies per millorar la imatge: True2Life+, TrueVivid, Filtre de la llum blava, Splendid. En definitiva, tot això serveix per marcar els contrastos analitzant píxels més clars i més foscos i generant lleugeres modificacions abans de reproduir-los, per a transicions entre frames més suaus o per a una major definició y visibilitat a exteriors. Totes aquestes qüestions són personalitzables i les podem ajustar (des de l'app Splendid, originalment a la carpeta d'Eines) segons les condicions en què estiguem utilitzant la pantalla.

Per exemple, reduir la llum blava a les nits, abans d'anar a dormir, és ideal amb un llum de baixa intensitat o directament a les fosques i serà millor per al nostre descans.

En definitiva, hem de reconèixer que, encara sense arribar al nivell de la Galaxy Tab S2, la qualitat imatge és molt bona. El color està ben calibrat i els angles es mostren consistents. No obstant això, trobem a faltar la possibilitat de pujar una mica més la brillantor del dispositiu en alguns moments.

Tablet Asus ZenPad S configuració pantalla

L'àudio és de notable alt. Potser comparat amb el de la Nexus 9 sona una mica més metàl·lic, però, també arriba a un major volum i, a més, la ZenPad S 8.0 compta amb una aplicació d'Asus que ens permetrà dur a terme diferents ajustaments per configurar-ho al nostre gust . Els altaveus davanters sempre són un encert i en aquest cas donen una vida tremenda a l'equip en termes de consum multimèdia.

Sistema operatiu i Interfície

Tot i tractar-se d'una versió de Android 5.0 Lollipop amb una forta personalització (ZenUI), la interfície és tremendament responsiva. Tot i així, Asus es desmarca de l'estil Nexus en la majoria dels elements: des de les icones, a l'organització de menús, passant per efectes i transicions. Què cal dir d'aquesta capa particular? D'una banda, ens agrada l'enorme quantitat de opcions de personalització que incorpora i el fet que la fluïdesa es mantingui gairebé intacta en comparar-la amb entorns més “purs”. L'abundant bloatware és, per altra banda, el contrapès.

Tablet Asus ZenPad S

Deixant de banda allò merament estètic i entrant a analitzar l'organització dels diferents elements del sistema, s'aprecia clarament l'afany de ZenUI de organitzar totes les aplicacions i serveis en carpetes. Depenent de les etiquetes de l'app en descarregar-la des de la Play Store, situarà la vostra icona en un o altre lloc. És una cosa que podem modificar, encara que la tendència inicial del dispositiu sigui aquesta. El menú de configuració, tot i ser més recollit, mostra certes similituds amb l'actual TouchWiz de Samsung.

Entrant al tema del bloatware, trobem aplicacions amb cert sentit, com les pròpies d'Asus per oferir serveis bàsics (reproducció de vídeo, àudio, fotografia, edició, transferència de continguts, notes, calendari de tasques, etc.) o les Google Apps. No obstant, n'hi ha d'altres que, al nostre parer, sobren. Concretament, TripAdvisor, Zinio o Clean Master. De tota manera, són decisions corporatives i en termes pràctics no deixa de ser una cosa anecdòtic: podem desactivar aquelles que no ens interessin.

Tablet Asus ZenPad SZ Stylus Asus Collection

Un altre punt a destacar és el Z Stylus, un accessori que ens premiarà treballar amb més precisió que el sistema tàctil habitual; però, en definitiva, en aquest apartat, ens quedem fonamentalment amb el fet que el programari es presenta sota una capa molt treballada, ben optimitzada i capaç de donar un toc particular al clàssic Android.

Rendiment

Asus e Intel tenen un enllaç especial, i encara que les Transformer de gamma alta apostaven majoritàriament per Nvidia, moltes de les Bloc de notes anaven a contracorrent d'altres fabricants, que es deixaven seduir per Qualcomm (o Mediatek). En aquest cas, la decisió ens sembla molt encertada, atès que els Snapdragon 810 està donant seriosos maldecaps a altres companyies amb l'arxi-conegut tema del sobreescalfament.

Asus ZenPad tablet CPU Z

La ZenPad S 8 s'ha lliurat directament de la polèmica que ha envoltat diversos imponents equips de gamma alta (la Xperia Z4 Tablet, sense anar més lluny), optant per un Intel Atom Z3580: arquitectura 64-bits, quatre nuclis a 2,3 GHz amb i una GPU PowerVR Rogue G6430 espremen les seves virtuts sobre una base de 4GB de memòria RAM.

És cert que alguns tests suggereixen determinades inconsistències en el rendiment, i que AnTuTu col·loca aquest xip als 46.000 punts, a l'alçada del Galaxy Note 4 i lluny del cap. Tot això, però, són simples dades teòriques. A les proves directes que hem realitzat amb l'equip, hem descobert una màquina capaç d'unir potència i suavitat a la perfecció.

Capacitat d'emmagatzematge

Asus disposa de tres variants: 16, 32 i 64 gigues. La nostra unitat és la de més memòria i comptem amb gairebé 54 GB d'ús real. Si sumem a aquesta dada la possibilitat d'utilitzar memòries SD de fins 128GB, serà difícil que ens quedem sense espai.

Tablet Asus ZenPad S memòria

Per si no n'hi hagués prou, Asus ens regala 100GB en Google Drive amb la compra de la ZenPad S 8.0. Només cal obrir l'app i reclamar els gigues virtuals que se'ns oferiran immediatament.

Connectivitat i sensors

No trobarem a faltar res de l'imprescindible: tenim WiFI 802.11 a/b/g/n/ac, acceleròmetre, giroscopi, GPS, sensor de llum, Micro USB Type-C compatible amb OTG. Entre el que és habitual, només falta LTE 4G i NFC.

Autonomia

L'aplicació AIDA64 ens diu que la bateria de la unitat de prova que estem utilitzant té 4.000 mAh, tanmateix, hem de prendre aquesta dada amb cautela ja que el fabricant no ho ha concretat enlloc.

Tablet Asus ZenPad autonomia

L'autonomia en general és molt bona, capaç de superar fins i tot a tauletes de 10 polzades a les proves de PCmark. Diríem que aguanta les 8 hores d'ús continuat estimades per Asus sense despentinar-se.

Cambra

L'Asus ZenPad S 8.0 munta un parell de bones càmeres. La principal té una resolució de 8 megapíxels i encara que a exteriors no sempre processa bé l'excés de llum, aconsegueix molt bones captures en condicions de baixa lluminositat. Aquí en teniu diversos exemples:

A més, disposa d' diverses maneres de tret, una cosa relativament estranya en una tauleta.

Tablet Asus ZenPad S modes de tret càmera

Al vídeo, poc més del mateix: la lent treballa millor en interiors tot i no tenir flaix. La imatge és bona en general però el sensor acusa massa l'excés de llum, cremant algunes zones de l'enregistrament.

A la part davantera comptem amb 5 megapíxels per a selfies i videoxat. Gran qualitat en aquesta àrea, que, no obstant, no aconsegueix tornar més desitjable al subjecte que posa per a la foto de sota.

Tablet Asus ZenPad S

Preu i conclusions

De moment, l'Asus ZenPad S 8.0 només es pot aconseguir a Espanya en la seva versió de 64GB, amb 4 Gigues de RAM, i aquest model ronda els 350 euros. Tenint en compte els rangs dels seus dos principals competidors, l'iPad mini 4 (16GB) costa 390 euros i que la Galaxy Tb S2 8.0 (32GB) no baixa dels 450, podem afirmar que aquest dispositiu n'ofereix una relació qualitat preu molt equilibrada i, en cert grau, superior a la dels rivals directes.

Tablet Asus ZenPad SZ Stylus

Aspectes en contra? principalment un: la quantitat de aplicacions preinstal·lades que, la majoria, els usuaris mai no utilitzaran. El millor és que es poden deshabilitar i suposen un espai insignificant en una memòria de 64GB. Hi ha algun altre detall que mereix esment, com per exemple que la pantalla, tot i ser d'excel·lent, no arriba a la l'excel · lència de les millors al seu terreny o el fet que la càmera no treballi bé en condicions d'alta lluminositat.

Tablet Asus ZenPad S interfície inici

Aspectes a favor? Gairebé tota la resta. És una tauleta tremendament potent (la combinació de 4 GB de RAM i el xip d'Intel rendeixen al bèstia), amb un funcionament suau i una destacable personalitat tant en la seva línia de disseny com en el seu interfície gràfica. El so és molt bo, la pantalla és molt bona. La bateria, sòlida. L'equip ofereix una gran capacitat d'emmagatzematge i la càmera destaca en determinades àrees. A més, la ZenPad S 8.0 és l'aposta forta d'un gran fabricant com Asus i això es nota en qüestió d'accessoris. Esperem que ho faci també a actualitzacions del sistema, com passava sempre amb les Transformer.