Aquest és Fakebank i així pot atacar als nostres terminals Android

umi touch interfície

Amb l'objectiu que conegueu totes les amenaces que hi ha contra Android i per prevenir l'impacte que desenes d'elements perjudicials poden ocasionar a les tablets i smartphones que utilitzem cada dia, sovint us parlem dels nous virus que apareixen i us expliquem en què consisteixen, com poden afectar els terminals i també, com prevenir el seu atac. I és que tots sabem que la seguretat és clau a l'hora de poder treure el màxim partit a aquests suports que, en el cas del programari del robot verd, podem xifrar en més de mil dos-cents milions de terminals activats de totes les mides, firmes i característiques.

Fa unes setmanes us presentàvem a Hummingbad, un codi maliciós creat per una empresa i que convertia els terminals infectats en zombies que reportaven centenars de milers de dòlars d'ingressos als seus desenvolupadors, procedents de la Xina. Avui és el torn de Fakebank, un vell conegut pels de Mountain View però que ha estat modificat i ha fet el salt a Android una vegada més. A continuació us expliquem més sobre les seves característiques i us diem quina pot ser la seva incidència i un cop més us ajudem a prevenir-ho.

programari maliciós per a Android

Origen

Sorgit en un primer moment als ordinadors. En els darrers anys, han anat apareixent diferents versions d'aquest virus que tenen com a principal objectiu els dispositius portàtils. Segons el portal de seguretat Symantec, dependent de Norton, al març va aparèixer la família més recent d'aquest codi maliciós.

Com ataca?

En un primer moment, Fakebank, com el seu propi nom indica, va ser creat per a la suplantació, ús fraudulent de dades bancàries i sostracció dels fons dels comptes dels dispositius atacats. Un altre dels seus aspectes més perillosos és el fet que realitza tota mena de operacions financeres sota la nostra identitat. Tanmateix, amb l'actualització d'aquest codi maliciós, els seus desenvolupadors han afegit una funció més que en dificulta l'eradicació: Un cop hem conegut l'atac, els terminals es bloquegen i resulta impossible avisar l'entitat perquè prengui les mesures oportunes.

apps financeres

Com s'infecten els dispositius?

Tot i que aquest virus sigui més perillós que altres que estem acostumats a veure, el mètode d'entrada és molt similar al d'altres elements perjudicials. Al descarregar una app o contingut de webs desconegudes i que no compten amb els certificats de confiança, el malware s'instal·la a la tauleta o smartphone en qüestió. Després, es camufla com una eina pròpia del dispositiu instal·lada de sèrie al propi sistema operatiu i procedeix a robar tant la informació com els diners.

Hi ha cap terminal amb més risc?

En aquest sentit cal aclarir dos aspectes importants: El primer, és que a diferència d'altres virus, Fakebank no té com a objectiu una versió de Android concreta o dispositius específics, sinó que tots els terminals amb el programari del robot verd poden ser propensos a aquest atac. Tot i això, i com recordem en altres ocasions, amb una bona protecció els riscos són mínims. El segon, i pel que fa a la seva incidència, Europa encara no ha estat el blanc d'aquest virus encara que els de Norton ho esperen aviat al Vell Continent. De moment, només s'han reportat alguns atacs a Rússia i Corea del Sud.

ramsonware android avís

Com s'elimina?

Tot i que encara no hagi arribat a Europa, en aquells terminals infectats, l'única manera d'eliminar-lo de manera efectiva passa per la Restauració dels ajustaments de fàbrica. D'altra banda, també ha calgut el formateig de les memòries tant internes com externes dels dispositius.

En els darrers mesos hem assistit a un perfeccionament dels virus bancaris que han anat restant protagonisme a altres basats en el robatori dels continguts de les galeries. D'altra banda, amb la millora dels sistemes operatius i la creació de noves mesures de seguretat per part dels desenvolupadors com els marcadors biomètrics o el control dels permisos que atorguem a les aplicacions, se'ns dóna als usuaris un major control sobre la privadesa de les nostres tablets i smartphones. Com hem esmentat altres vegades, les mesures per protegir-nos tant d'aquest com d'altres elements perjuidicials són molt simples: Navegació només per llocs avalats, la descàrrega d'apps procedents només de creadors destacats, protecció amb un bon antivirus dels que podem trobar desenes d'opcions als catàlegs com Google Play, i finalment, i no menys important, un ús dels terminals basat en el sentit comú i sense caure en errors com el desvetllar contrasenyes o dades personals per evitar males experiències. D'altra banda, us recordem que, prenent totes aquestes precacucions, no ens hem d'alarmar davant l'increment del codi maliciós ja que en molts casos, el seu impacte és gairebé nul. Després de conèixer més sobre Fakebank, penseu que estem davant l'arribada d'una amenaça important contra Android a Europa, o no obstant, creieu que amb l'acció d'usuaris i fabricants de programari, els seus riscos es poden eliminar? Teniu disponible més informació relacionada sobre altres virus que han aparegut les últimes setmanes com Hummingbad perquè conegueu vosaltres mateixos que amenaces existeixen i com fer-los front.


Deixa el teu comentari

La seva adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats amb *

*

*

  1. Responsable de les dades: Actualitat Bloc
  2. Finalitat de les dades: Controlar l'SPAM, gestió de comentaris.
  3. Legitimació: El teu consentiment
  4. Comunicació de les dades: No es comunicaran les dades a tercers excepte per obligació legal.
  5. Emmagatzematge de les dades: Base de dades allotjada en Occentus Networks (UE)
  6. Drets: En qualsevol moment pots limitar, recuperar i esborrar la teva informació.