Innovació vs relació qualitat/preu: què importa més?

Galàxia S6 edge+ lateral

A hores d'ara sembla que ja podem donar per acabada la temporada de grans llançaments i comencem a tenir una mica de perspectiva sobre la trajectòria que s'està traçant tant al mercat dels phablets com en el dels tauletes. Per descomptat, cal fer moltes lectures dels nous dispositius que hem conegut els últims mesos però n'hi ha una que sembla difícil de negar i que de fet està de fons darrere de moltes de les polèmiques que més han encès els ànims darrerament: la polarització és cada vegada més fort entre una sèrie de dispositius que semblen haver deixat enrere fins i tot la gamma alta i altres que per preu pertanyen a la gamma mitjana (o fins i tot bàsica) però les especificacions tècniques dels quals podrien fer-nos dubtar. Quina de les dues tendències s'acabarà imposant?

La consolidació de la gamma “ultra-alta”

Encara que el concepte de gamma «ultra-alta» pot resultar una mica incòmode, el cert és que resulta força útil per donar forma a una tendència que s'ha consolidat des de finals de l'any passat: els vaixells insígnia arriben ja sempre acompanyats d'una versió “plus”, amb un preu que normalment és uns 100 euros més alt i que acaba fent que, en general, es venguin al nostre país per un mínim de ni més ni menys que 800 euros. Què justifica aquests preus? D'una banda, i per descomptat, el disseny, els materials premium i els bons acabats, però, sobretot, o si més no aquesta és la intenció dels fabricants, no només un maquinari al màxim nivell, sinó també innovació: la pantalla edge dels últims Samsung, el 3D Touch dels últims iPhone, la pantalla 4K del Xperia Z5 premium...

iPhone 3d touch

La puixant gamma mitjana

La gamma alta no només s'està estirant per l'extrem on es troben els dispositius més cars, sinó que també ho està fent a l'oposat, arribant un punt on de vegades és difícil distingir entre la gamma mitjana i la gamma alta . Pensem, per exemple, al Estil de Moto X, que per poc més de 500 euros ens deixa una pantalla Quad HD i una càmera de 21 MP. També l'alt nivell que estem trobant-nos a la gamma mitjana últimament contribueix que la frontera sigui cada vegada més borrosa: fer-se amb un phablet amb pantalla Full HD, càmera de 13 MP (encara hi ha phablets amb aquestes especificacions tècniques a la gamma alta i eren gairebé l'estàndard fa tan sols un any) i en ocasions els mateixos processadors que munten els models més cars (com el Snapdragon 810 del OnePlus 2) per 400 euros o menys és relativament fàcil a hores d'ara.

OnePlus-2-5

Quanta diferència hi ha entre els low-cost xinesos i la gamma “ultra-alta”?

No només estem veient avenços espectaculars en la gamma mitjana, sinó que fins i tot en la gamma bàsica hem estat testimonis de llançaments realment espectaculars, i estem pensant sobretot en el Redmi Note 2, un phablet el preu del qual de partida a la Xina és de només 125 euros (per quant ens surti aquí ja depèn de l'importador) i que compta amb resolució Full HD, un processador que HTC munta en una gamma alta (el Heli X10 de Mediatek) i una càmera també de 13 MP. De fet, per il·lustrar precisament això, us portàvem fa un parell de mesos una comparativa en què l'enfrontàvem a l'espectacular Galaxy S6 edge +. Per descomptat, la diferència en maquinari és encara palpable i aquí no hi ha pantalla corba, ni carcassa d'alumini, ni 3D Touch, ni tantes altres de les característiques que distingeixen els phablets més cars, però realment cal tenir en compte que parlem de un dispositiu que costa menys d'un 20% del que costen els altres.

xiaomi redmi note 2 colors

L'iPad Pro i la nova Fire de 60 euros: el cas de les tauletes

És molt diferent la situació al mercat de les tablets? Ni de bon tros: amb alguna excepció, a la gamma alta no hem vist una gran evolució des de l'any passat, i tot el protagonisme en aquest 2015 sembla estar sent per a l'equivalent d'aquests phablets de gamma “ultra-alta” i que al sector de les tablets són les d'ús professional, a l'estela de les Surface Pro. D'una banda hem vist debutar la Pixel C, el iPad Pro ia la nova Surface Pro 4 dispositius els preus dels quals poden sobrepassar tranquil·lament els 1000 euros per a les configuracions més potents (almenys aquests dos últims), i de l'altra, no només ens trobem que les tablets Xina guanyen presenca dia a dia a Amèrica i Europa, sinó que fins i tot Amazon ha llançat una tauleta que es ven per l'irrisori preu de 60 euros.

Fire juliol 7

Innovació o relació qualitat/preu?

Per descomptat, la filosofia darrere d'aquests dos extrems del mercat és força diferent i, encara que de vegades les polèmiques respecte a les còpies i als “robatoris” d'idees i de dissenys arriben a extrems ridículs, tan innegable com que Xiaomi o OnePlus no han deixat dispositius amb una relació qualitat / preu impossible de somiar fa tot just un parell d'anys, és que les idees noves es produeixen normalment en un dels extrems. El curiós del cas és que, tot i que quan Samsung llançar el Galaxy Note Edge (un dels primers phablets que va arribar als 800 euros de preu) ho va fer una mica com si es tractés d'una “edició limitada”, des del iPhone 6 Plus s'ha fet palès (i amb el Galaxy S6 Edge vam tenir una altra bona prova) que els dispositius més cars poden convertir-se també en un enorme èxit de vendes, i que hi ha molts usuaris disposats a invertir el que calgui per tal de tenir un dispositiu al màxim nivell i trencador, per la qual cosa no hi ha raó tampoc per pensar que l'auge dels low-cost asiàtics sigui, ni de bon tros, el final de la innovació. Sembla força probable, al contrari, que el que vegem sigui accentuar-se aquesta tendència a la polarització, reforçant-se ambdós extrems a costa de la gamma mitjana tradicional.

Com creieu que evolucionarà el mercat en els propers temps i en quin dels extrems us situeu vosaltres personalment?


Deixa el teu comentari

La seva adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats amb *

*

*

  1. Responsable de les dades: Actualitat Bloc
  2. Finalitat de les dades: Controlar l'SPAM, gestió de comentaris.
  3. Legitimació: El teu consentiment
  4. Comunicació de les dades: No es comunicaran les dades a tercers excepte per obligació legal.
  5. Emmagatzematge de les dades: Base de dades allotjada en Occentus Networks (UE)
  6. Drets: En qualsevol moment pots limitar, recuperar i esborrar la teva informació.