Tablets i virus: Quins són els més freqüents?

el malware

Fa uns dies comentàvem alguns dels riscos més importants als quals els usuaris es poden veure exposats a l'hora d'utilitzar les tauletes i els smartphones. Parlàvem d'elements com el correu brossa o el phising que, sense ser virus en sentit estricte, podien ocasionar estralls importants als dispositius però també, danys importants per als usuaris en vulnerar-se alguns dels seus drets i ser víctimes d'actes com els robatoris de material.

Quan esmentàvem alguns tipus de delictes informàtics també fèiem referència, de manera més indirecta, a un altre tipus d'elements responsables de grans danys. Però, quins són i com actuen? A continuació posem nom als virus més presents, però també més perjudicials per als nostres terminals independentment del sistema operatiu amb què estiguin equipats. D'altra banda, donarem algunes pautes per saber si un dispositiu està infectat ja que amb l'augment de les tauletes entre els usuaris, també s'han incrementat les maneres d'atacar aquests suports.

1. XcodeGhost

Aquest virus afecta el programari dApple. Presenti tant a iPhone com en iPad, els seus desenvolupadors han aconseguit infectar milers de terminals infiltrant-se en aplicacions dirigides a usuaris de la signatura de la poma. La llista d'eines que poden ser utilitzades pels hackers per infectar els dispositius va des de jocs molt populars com Angry Birds 2 i que poden propagar-ho encara més, fins i tot d'altres amb fins bancaris com Card Safe. La Xina és el país on aquest virus té més incidència.

xcodeghost iphone

2. Skulls

Afecta principalment dispositius Android. La seva principal acció visible consisteix en substituir totes les icones de l'escriptori per calaveres. D'altra banda, alguns aspectes perjudicials de Skulls és el fet que utilitza sense permís algunes de les aplicacions instal·lades i envia sense control tant missatges de text com multimèdia. No obstant això, el seu element més nociu és el fet que un cop ha manejat les apps, les inutilitza i en molts casos, cal una restauració de fàbrica dels dispositius infectats.

3. Ikee

Desenvolupat per iOS, afecta només els models que han fet jailbreak (l'eliminació de suspensió per part d'Apple d'algunes de les funcions del sistema operatiu) Tot i que resulta molt perjudicial per als suports infectats, així com contagiós ja que la seva via de transmissió ve per part dels arxius que els usuaris protegeixen i posteriorment transmeten. Entre els aspectes més curiosos destaca que tots els terminals infectats mostren a l'escriptori la imatge del Rick Astley.

ikee virus iphone

4. DroidKungFu

El seu objectiu principal és Android. Entra a través d'un fitxer anomenat com.google.ssearch.apk. Un cop està dins dels terminals, elimina altres fitxers sense previ avís, obre webs subministrades pels servidors centrals d'aquest virus i descarrega aplicacions sense permís. No obstant això, l'aspecte més compromès ve amb la privadesa dels usuaris, ja que roba totes les dades del terminal i els envia als hackers creadors de DroidKungFu.

5. Gingermaster

Finalment, destaquem aquest element, que també troba a Android la seva principal víctima. Entre els seus aspectes més destacats coincideix a DroidKungFu en el fet que també sostreu les dades dels dispositius com per exemple, el número de telèfon o els contactes de les targetes SIM i els envia a servidors centrals. Tot i això, actualment no suposa una amenaça potencial ja que la seva principal víctima era la versió 2.3 d'aquest sistema operatiu.

android internet

Com es pot saber si el nostre dispositiu està infectat?

Molts virus són difícils dinterceptar fins i tot quan els nostres dispositius ja han estat infectats. En altres casos, només quan els terminals han quedat inutilitzats és quan podem veure hem estat atacats quan ja és tard per reaccionar. Tot i així, hi ha algunes pautes que ens permeten conèixer si hem estat objectiu d'algun d'aquests actes. Entre elles hi ha el control del consum de dades i observar si hem tingut pics d'activitat amb una gran quantitat de descàrregues, el registre de totes les aplicacions instal·lades i veure si n'hi ha alguna que nosaltres no haguem baixat ni utilitzat i també, l'aparició inesperada de anuncis i continguts publicitaris, que ens pot donar pistes sobre la presència de programes d'adware a les tablets o smartphones.

aplicacions d'antivirus

Com hem vist, hi ha virus que poden resultar molt perjudicials tant per a nosaltres com per als terminals. Tot i així, com sempre recomanem, amb un ús conscient i extremant la precaució a l'hora de navegar o utilitzar les aplicacions amb elements com la protecció de les nostres dades personals i la presència en llocs certificats i que ens inspirin confiança, podem prevenir els atacs a els que ens exposem cada dia en molts casos, sense ser-ne conscients. D'altra banda, disposem d'una gran quantitat d'antivirus i d'elements que, malgrat tenir algunes limitacions importants en alguns casos, ens ajudaran a protegir-nos. Després de conèixer més sobre els virus més presents tant a Android com a iOS, penseu que els desenvolupadors d'aquests sistemes operatius haurien de treballar més per protegir els usuaris d'aquests elements o creieu que els virus són elements que mai desapareixeran del tot? Teniu a la vostra disposició més informació sobre altres tipus d'accions perjudicials per a les nostres tablets i smartphones així com una llista de les millors eines que poden blindar els dispositius.


Deixa el teu comentari

La seva adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats amb *

*

*

  1. Responsable de les dades: Actualitat Bloc
  2. Finalitat de les dades: Controlar l'SPAM, gestió de comentaris.
  3. Legitimació: El teu consentiment
  4. Comunicació de les dades: No es comunicaran les dades a tercers excepte per obligació legal.
  5. Emmagatzematge de les dades: Base de dades allotjada en Occentus Networks (UE)
  6. Drets: En qualsevol moment pots limitar, recuperar i esborrar la teva informació.